DE VROUWEN VAN DE SULTANS

0
Prijs
Vanaf€95
Prijs
Vanaf€95
Boek Online
Aanvraagformulier
Naam*
E-mail*
Uw aanvraag*
Beschikbaar: 12 personen
* Selecteer alle verplichte velden om door te gaan naar de volgende stap.

Doorgaan met boeken

Zet op verlanglijstje

Voor het aanmaken van een verlanglijstje is een account vereist

4206

Waarom Destination Turkey?

 • Bijzondere excursies
 • De meest complete website
 • Beste prijs en kwaliteitverhouding
 • Je kunt de meeste excursies tot 24 uur voordat ze beginnen gratis annuleren
 • Alle reisprogramma's worden uitgevoerd door gecertificeerde lokale reisagenten. Volledig erkend door het Turkse ministerie van Cultuur en Toerisme en lid van TURSAB (Vereniging van Turkse reisbureaus).


Heb je een vraag?

Heb je een vraag of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.

024.3557072

contact@destinationturkey.nlBooking.com

Duur: 7 uur
Jan - Dec
Istanbul (IST)
Istanbul
Min leeftijd : 12+
Max aantal deelnemers: 14
Details

CULTUUR & CULINAIR “DE VROUWEN VAN DE SULTANS” IN ISTANBUL

Tijdens deze bijzondere excursie bezoekt u vier moskeeën die door of voor vrouwen, moeders en dochters van Ottomaanse sultans gebouwd werden en ziet u de beroemde ‘meisjestoren’ aan de oever van de Bosporus. Inclusief lunch bij chef-kok Musa Dağdeviren, een van de culinaire sterren van de Netflixserie Chef’s Table: exclusief door Yavuz Ataç samengesteld.

Verzamelpunt

Egyptische bazaar (Mısır çarşısı)

Inbegrepen

 • Lunch
 • Entreegelden
 • Engels- of Nederlandstalige reisleiding

Niet inbegrepen

 • Drankjes tijdens de lunch en bij de koffie pauze
 • Fooien (optioneel)

Extra informatie

 • U ontvangt op het moment van boeken een bevestiging, tenzij u 7 dagen vóór de dag van de reis boekt. In dit geval ontvangt u (afhankelijk van beschikbaarheid) zo snel mogelijk een bevestiging.
 • Annuleer minimaal 24 uur vóór de startdatum van de activiteit voor een volledige restitutie.
Programma

CULTUUR & CULINAIR IN ISTANBUL “DE VROUWEN VAN DE SULTANS”

De excursie begint bij de Yeni Moskee, de laatste grote Ottomaanse moskee, die bij de ingang van de Egyptische bazaar (Mısır çarşısı) ligt. De bouw duurde uitzonderlijk lang, namelijk 66 jaar. De architect Davut Ağa begon in 1597, op verzoek van Safiye Sultan, de moeder Sultan Mehmet III, met de bouw. Toen Davut Ağa stierf kwam er een nieuwe architect maar na de dood van de sultan in viel de bouw stil. Pas in 1661 werd, in opdracht van de sultansmoeder Hatice Turhan Sultan, opnieuw begonnen en het complex werd voltooid in 1663. In het tegen de moskee aangebouwde mausoleum zijn behalve Hatice Turhan Sultan ook de sultans Mehmet IV, Osman III, Mustafa II, Ahmed III en Mahmut I begraven.

We gaan naar het Aziatische stadsdeel Üsküdar waar u de in de Bosporus gelegen Leandertoren ziet, genoemd naar de sage van Hero en Leander die echter niet hier maar in de Dardanellen plaatsvond. De Turken noemen de toren Kız Kulesi (meisjestoren). De Turkse naam verwijst naar een legende van een mooi meisje dat naar een eiland vluchtte om haar voorspelde lot, de dood door een slangenbeet, te ontlopen. Het is haar echter niet gelukt! De Mihrimah Sultan Moskee werd gebouwd in de periode 1546-1548 door de beroemde hofarchitect Sinan voor Mihrimah, de lievelingsdochter van Sultan Süleyman. Vooral de voorhal van de moskee is bijzonder fraai. Architect Sinan zou verliefd zijn geweest op prinses Mihrimah. Hij bouwde een tweede moskee voor haar in de wijk Edirnekapi zonder goedkeuring van het hof. Op Mihrimah’s verjaardag op 21 maart, wanneer dag en nacht even lang zijn, is op het moment van de zonsondergang achter de minaret van Edirnekapı de maan te zien tussen de minaretten van de Mihrimahmoskee in Üsküdar. Niet voor niets ziet u hier aan de muur de meest uitgebreide zonnewijzer van Istanbul en net als bij andere aan vrouwen geschonken moskeeën, is het vrouwenverblijf dat bereikbaar is via een mooie trap, vrij groot. De Yeni Valide Moskee, wordt beschouwd als typisch voor de klassieke Ottomaanse periode. Sultan Ahmet III liet de moskee tussen 1707 en 1710 ter ere van zijn moeder bouwen. De architect was Mehmet Ağa, een student van Sinan. De moskee maakt deel uit van een complex met onder andere een gaarkeuken, een kleine bazaar, een basisschool en het mausoleum van de sultansmoeder. Vervolgens bezichtigen we een van de laatste meesterwerken van de architect Sinan, de Atik Valide Moskee. Deze werd gebouwd in 1583 in opdracht van Afife Nurbanu Sultan, de vrouw van Sultan Selim II. Deze periode wordt ook aangeduid als “het vrouwensultanaat” en zoals bij alle moskeeën die in opdracht van sultansmoeders of vrouwen zijn gebouwd, valt ook hier op dat de vrouwengalerij groot is. De Atik Valide Moskee heeft bovendien een van de mooiste voorhoven van Turkije. Een van de grootste bezienswaardigheden in Üsküdar is de Karaca Ahmet begraafplaats. Veel Ottomaanse en later ook Turkse inwoners van Istanbul wilden in het zelfde werelddeel begraven worden als waar de heilige steden Jerusalem en Mekka liggen en waar ook de profeet Mohammed begraven ligt. Naast de rijk versierde graven staan er ook standbeelden van belangrıjke persoonlijkheden. Bovendien vonden hier niet alleen mensen hun laatste rustplaats. Een heel bijzonder graf is een koepelstructuur met zes zuilen waarin Sultan Mahmut I (1730-1754), zijn favoriete paard liet begraven.

’s Middags luncht u in Çiya Sofrası in Kadıköy. Eigenaar en chef-kok Musa Dağdeviren, een van de culinaire sterren van de Netflixserie ‘Chef’s Table’, verzamelt overal in Turkije recepten van authentieke gerechten en serveert die in zijn restaurants. Over deze gerechten zouden de Anatolische huisvrouwen “gewoon zoals het hoort” zeggen maar kenners noemen dit de “Nieuwe Anatolische keuken” waarin de ziel van het Turkse culinaire erfgoed gevangen is.

Prijs € 95,- p.p.
Minimum deelname 4 personen.

Wilt u met familie, een groep vrienden of collega’s deze excursie maken? Dan kunt u hiervoor een offerte aanvragen met vermelding van de volgende gegevens: het aantal personen, de gewenste datum en uw contactgegevens.

Dit programma is samengesteld door Yavuz Ataç
© Destination Turkey

Kaart

Foto's

Tips!  Zoek je een mooie plek om te overnachten in Istanbul? Wij raden;

Hotel Olimpiyat

 • Luchthaven Istanbul op ca. 50 km
 • Hagia Sophia ca. 600 m
 • Topkapi Palais ca. 600 m

Wil je meer informatie over de prijzen, reviews en beschikbaarheid? [Klik hier]

1 bezoekers bekijken deze excursie nu!