KOOKKUNST IN DE ANTIEKE WERELD

0
Prijs
Vanaf€375
Prijs
Vanaf€375
Naam*
E-mail*
Uw aanvraag*
Zet op verlanglijstje

Voor het aanmaken van een verlanglijstje is een account vereist

5270

Waarom Destination Turkey?

 • Bijzondere excursies
 • De meest complete website
 • Beste prijs en kwaliteitverhouding
 • Je kunt de meeste excursies tot 24 uur voordat ze beginnen gratis annuleren
8-daagse rondreis
Jan - Dec
IST, ADB, BJV
Turkije
Min leeftijd : 12+
Max aantal deelnemers: 12
Details

KOOKKUNST IN DE ANTIEKE MEDITERRANE WERELD

Maak tijdens deze 8-daagse rondreis kennis met antieke steden en de culinaire gewoontes uit de oudheid.

Het oudste kookboek van de wereld is in de 4e eeuw voor Christus door Archestratus geschreven. In zijn werk Hedypatheia (Luxe leven), waar alleen fragmenten van bewaard zijn gebleven, vertelt de gastronomische dichter Archestratus waar de lekkerste Mediterrane gerechten te vinden zijn en hoe je die op een eenvoudige manier kunt bereiden.

Archestratus vermeldt behalve de plaatsen Efeze en Istanbul ook de regio’s Caria, Lydia en de antieke steden Sinope, Chalcedon, Eretrai, Teos, Miletus, Teichioussa Iassos, Parium en Abydus en al deze plekken staan tijdens deze culturele rondreis op het programma: exclusief door Yavuz Ataç samengesteld.

Vertrek en terugkeer

U wordt bij de receptie van uw hotel of op het busstation/vliegveld opgehaald en na de rondreis weer teruggebracht.

Mobil Ticket

Geprinte of mobiele voucher worden geaccepteerd.

Inbegrepen

 • Transfer van hotel of busstation/vliegveld v.v.
 • Lunch
 • Entreegelden
 • Alle overnachtingen met ontbijt op basis van een tweepersoonskamer in kleinschalig, sfeervol hotels.
 • Engels of Nederlandstalige reisleiding

Niet inbegrepen

 • Diner
 • Drankjes tijdens de lunch en diner
 • Fooien (optioneel)

Extra informatie

 • U ontvangt op het moment van boeken een bevestiging, tenzij u 14 dagen vóór de dag van de reis boekt. In dit geval ontvangt u (afhankelijk van beschikbaarheid) zo snel mogelijk een bevestiging.
 • Annuleer minimaal 7 dagen vóór de startdatum van de activiteit voor een volledige restitutie.
Programma

KOOKKUNST IN DE ANTIEKE MEDITERRANE WERELD

Maak tijdens deze 8-daagse rondreis kennis met antieke steden en de culinaire gewoontes uit de oudheid.

Het oudste kookboek van de wereld is in de 4e eeuw voor Christus door Archestratus geschreven. In zijn werk Hedypatheia (Luxe leven), waar alleen fragmenten van bewaard zijn gebleven,  vertelt de gastronomische dichter Archestratus waar de lekkerste Mediterrane gerechten te vinden zijn en hoe je die op een eenvoudige manier kunt bereiden.

De bewaard gebleven fragmenten van Hedypatheia gaan vooral over vissoorten en zeevruchten. In humoristische stijl vertelt hij onder andere over de kunst van smaakvol marineren maar hij geeft ook kritisch commentaar. Zo vermeldt hij dat de inwoners van de stad Syracuse, op het eiland Sicilië waar hij zijn werk schreef, de foute gewoonte hebben om kaas en azijn toe te voegen aan alle visgerechten.

In de stad Efeze, gebouwd rondom de Tempel van Artemis, een van de zeven wereldwonderen, wordt de belangrijkste vissoort door de lokale bevolking ‘Ioniskos’ (waarschijnlijk de harder) genoemd. Archestratus raadt aan om, hoe groot de vis ook moge zijn, deze in zijn geheel in een oven te bereiden, met slechts een paar kruiden en olie en zout.

Voor de Bonito-tonijn zijn de aanwijzingen als volgt: “wanneer de Plejaden aan de hemel verschijnen, kun je de Bonito bereiden zoals gewenst, maar om deze vis heerlijk te maken, zijn vijgenbladeren, olijfolie en een beetje tijm nodig. Wikkel de stukken tonijn in een vijgenblad, omwikkel deze met een touw en verberg ze onder de hete as, maar zorg ervoor dat ze niet te gaar worden. Als je goede Bonito wilt, haal deze dan uit Byzantium …” (het huidige Istanbul).

Archestratus vermeldt behalve de plaatsen Efeze en Istanbul ook de regio’s Caria, Lydia en de antieke steden Sinope, Chalcedon, Eretrai, Teos, Miletus, Teichioussa Iassos, Parium en Abydus en al deze plekken staan tijdens deze culturele rondreis op het programma.

 

Wist u dat…
Archestratus van Gela, een tijdgenoot van Aristoteles en de tyran Dionysius van Syracuse was?

Prijs  voor 8 dgn. € 375 p.p. voor een groep vanaf 6 personen.

Wilt u met familie, een groep vrienden of collega’s deze excursie met een Nederlandstalige gids maken? Dan kunt u hiervoor een offerte aanvragen met vermelding van de volgende gegevens: het aantal personen, de gewenste datum en uw contactgegevens.

Dit programma is samengesteld door Yavuz Ataç
© Destination Turkey

Kaart

Foto's
1 bezoekers bekijken deze excursie nu!