BIJBELS TURKIJE: DE ZEVEN GEMEENTEN VAN KLEIN-AZIË

0
Prijs
Vanaf€615
Prijs
Vanaf€615
Naam*
E-mail*
Uw aanvraag*
Zet op verlanglijstje

Voor het aanmaken van een verlanglijstje is een account vereist

9860

Waarom Destination Turkey?

 • Bijzondere excursies
 • De meest complete website
 • Beste prijs en kwaliteitverhouding
 • Je kunt de meeste excursies tot 24 uur voordat ze beginnen gratis annuleren
 • Alle reisprogramma's worden uitgevoerd door gecertificeerde lokale reisagenten. Volledig erkend door het Turkse ministerie van Cultuur en Toerisme en lid van TURSAB (Vereniging van Turkse reisbureaus).


Heb je een vraag?

Heb je een vraag of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op.

024.3557072

contact@destinationturkey.nlBooking.com

8-daagse rondreis
Feb - Nov
Noord-Egeïsche Kust (ADB)
West Turkije
Min leeftijd : 12+
Max aantal deelnemers: 28
Details

BIJBELS TURKIJE: DE ZEVEN GEMEENTEN VAN KLEIN-AZIË

Een zeer bijzondere 8-daagse culturele rondreis waarbij we de ‘Zeven gemeenten van Klein-Azië’ bezoeken die door de apostel Johannes de Evangelist genoemd worden in zijn Openbaring.

Op het voor de Turkse kust gelegen Griekse eiland Patmos schreef de apostel Johannes volgens de overlevering in het jaar 95 het Bijbelboek Openbaring, ook wel Apocalyps genoemd. Johannes was naar Patmos verbannen door keizer Domitianus omdat hij het christelijk geloof had verspreid in Efeze. Op Patmos kreeg Johannes een visioen (de Openbaring) waarin Jezus Christus aan hem verscheen en hem de opdracht gaf het visioen op te schrijven en naar de ‘Zeven gemeenten van Klein-Azië’ te sturen: Efeze, Smyrna, Pergamon, Thyatira, Sardis, Philadelphia en Laodicea. Na de dood van keizer Domitianus keerde Johannes naar Efeze terug en stierf daar op hoge leeftijd.

Vertrek en terugkeer

U wordt bij de receptie van uw hotel of op het vliegveld/busstation opgehaald en weer teruggebracht.

Inbegrepen

 • Transfer van vliegveld/busstation van İzmir v.v.
 • Nederlandstalige reisleiding
 • Lunch tijdens de rondreis
 • Tijdens de rondreis overnachting met ontbijt op basis van een tweepersoonskamer in prima middenklasse hotels.

Niet inbegrepen

 • Vlucht of busreis naar İzmir
 • Diner
 • Drankjes tijdens de lunch en diner
 • Fooien (optioneel)
 • Entreegelden ca. € 135 per persoon

Extra informatie

 • U ontvangt op het moment van boeken een bevestiging, tenzij u 21 dagen vóór de dag van de reis boekt. In dit geval ontvangt u (afhankelijk van beschikbaarheid) zo snel mogelijk een bevestiging.
 • Annuleer minimaal 14 dagen vóór de startdatum van de activiteit voor een volledige restitutie.
 • Minimum aantal deelnemers : 6
Programma

Dag 1 Aankomst

Na aankomst op de luchthaven van Izmir volgt de transfer naar het hotel in Izmir (2 overnachtingen).

Dag 2Izmir, het oude Smyrna

Onze excursie door Izmir, het oude Smyrna, begint met een bezoek aan de indrukwekkende oude ruïnes van een kasteel op de Kadifekale berg, Vervolgens gaan we naar de Agora (marktplaats) in het district Namazgah, de “Saat Kulesi” (klokkentoren, hét monument van Izmir) en de overblijfselen van de St. Polycarpkerk; de oudste kerk van Izmir. Polycarpus was de voorganger van de christelijke gemeente in Smyrna tot wie Johannes zich in zijn Openbaring richtte. We bezoeken ook het archeologisch museum van de stad met een collectie indrukwekkende, geschilderde terracotta sarcofagen uit de naburige antieke stad Clazomenae, beeldhouwwerken en mozaïeken uit Pergamon, Efeze en Milete en opgravingen uit het oude Smyra zelf. Na de lunch gaan we via de schilderachtige “Atatürk Caddesi,” naar de beroemde wijk Kemeraltı. In deze historische wijk zijn verschillende oude gebouwen en charmante straatjes met winkeltjes, barretjes en restaurants. Overnachting in Izmir.

Dag 3Pergamon en Thyatira (190 km)

We rijden naar Bergama, het oude Pergamon. Johannes schreef aan de voorganger van Pergamon: “Ik weet waar ge woont, daar waar de troon des satans is” (Openb. 2:13). Hij doelde daarbij op de heidense tempels en heiligdommen die er in Pergamon stonden. Aan de voet van de berg bezichtigen we het heiligdom van de god van de geneeskunst Asklepios, in de oudheid een voornaam kuuroord. Het was vooral het geloof in de geneeskracht van Asklepios die de zieke moest helpen weer gezond te worden door in de tempel van de goden te slapen en te dromen. We rijden de berg op en zien de Akropolis van het oude Pergamon. Hier bevinden zich de muurresten van de zogenaamde Rode Hal. Dit gebouw was ooit gewijd aan de Egyptische god Serapis, maar in de tweede eeuw werd het omgebouwd tot een kerk die gewijd werd aan de apostel Johannes. Tegen de Akropolis is het steilste theater van de Griekse wereld gebouwd en achter het theater bevinden zich de fundamenten van het altaar van Zeus. Het altaar zelf bevindt zich in het Pergamonmuseum in Berlijn.

We vervolgen onze Bijbelse route naar Thyatira. De apostel Johannes geeft deze plaats in zijn Openbaring een de vermaning omdat een vrouw genaamd “Izebel” zich profetes noemde in haar kerk en daarmee een aantal christenen verleidde tot ‘ontucht’ en het eten van offervlees gewijd aan afgoden (Openb. 2:18-29). In Thyatira, het huidige Akhisar, zien we de resten van de christelijke basilica die dateert uit de 2e-6e eeuw. Overnachting in Akhisar.

Dag 4Sardis, Philadelphia en Laodicea (100 km)

We gaan naar de antieke stad Sardis, een van de invloedrijkste steden in de oudheid, gelegen in de vruchtbare vallei van de Gediz rivier. In deze rivierbedding hebben wetenschappers recent sporen van de oudste route van Azië naar Europa gevonden. Voordat Sardis een belangrijke rol speelde in de Griekse en Romeinse geschiedenis, was het ook de hoofdstad van het Lydische Rijk. De bekendste koning van dit rijk was koning Croesus (van 560 tot 546 v.Chr.). We zien hier onder andere de Lydische marktplaats, het grote gymnasium, de tempel van Artemis waar in de Byzantijnse tijd een kerk tegenaan werd gebouwd, en de synagoge. Van alle zeven gemeenten die in Openbaring 2 en 3 genoemd worden komt deze gemeente er het slechtste af: “Ik weet dat ge de naam hebt dat ge leeft, maar ge zijt dood …”(Openb. 3:1). Het is mogelijk – gelet op het grote aantal Joden in Sardis – dat Johannes wilde wijzen op de te grote invloed van het Jodendom in Sardis.

Philadelphia, het huidige Alaşehir, was tot in de 14e eeuw een christelijke stad. Het enige spoor dat daar nog op wijst zijn de majestueuze resten van pijlers van een grote kerk die hier in de 12e eeuw werd gebouwd en die nu in het centrum van het Turkse stadje staan.

Aan de stad Laodicea schrijft de apostel Johannes: “Omdat jullie lauw zijn en noch heet, noch koud, zal Ik jullie uit mijn mond spuwen” (Openb. 3:16). Deze tekst valt te begrijpen als je weet dat de ruïnes van het antieke Laodicea zich bevinden op zo’n 10 kilometer van Pamukkale, dat morgen op het programma staat. Het warme water uit de kalksteenterrassen stroomt naar Laodicea maar is hier niet warm maar lauw! We zien in Laodicea resten van de antieke stad: het stadion, een tempel en de zuilengalerij langs de hoofdstraat. Overnachting in Pamukkale.

Dag 5Hierapolis en Pamukkale (180 km)

Vandaag zien we de herkomst van het water in Laodicea: de warmwaterbronnen in Pamukkale. Eeuwenlang stroomde hier het kalkrijke water over de rand van het plateau, waardoor er een bijzonder landschap ontstond met waterbassins. We bezoeken hier ook het antieke Hierapolis, met onder andere een theater en een necropolis (dodenstad). Op de heuvel treffen we ook de ruïnes aan van een christelijke kerk uit de vijfde eeuw waarvan de muren nog grotendeels intact zijn. Aan het eind van de middag rijden we naar de Egeïsche kust. Drie overnachtingen in Kuşadası.

Dag 6Patmos

Rond 95 na Chr. werd Johannes verbannen naar het Griekse eiland Patmos. Het was op dit eiland dat hij de Openbaring ontving. Voor velen is Patmos, Jeruzalem van de Egeïsche Zee, een “Heilig eiland” waar jaarlijks vele pelgrims naar toe komen. In de grot van de Apocalyps, waar hij 18 maanden verbleef, schreef Johannes het Bijbelboek Openbaring en verstuurde hij de brieven aan de zeven gemeenten. Samen met een gids bezoek je deze grot, maar ook het bekende Johannesklooster. Na de lunch vertrek je rond 14:30 uur per ferry weer terug naar Kusadasi.

Dag 7Christelijk Efeze: de Johannes basiliek en het huis van Maria

Allereerst brengen we een bezoek aan de indrukwekkende Johannesbasiliek in het plaatsje Selçuk. Hier bevond zich volgens de overlevering het graf van de apostel Johannes. Boven het graf werd in de 6e eeuw door de christelijke keizer Justinianus, een grote kerk gebouwd waarvan de resten nog te bewonderen zijn. In Selçuk kunt u ook op eigen gelegenheid het stadje bekijken of het archeologisch museum bezoeken.‘s Middags rijden we naar het Huis van de Maagd Maria op de berg Koressos. Volgens de overlevering heeft Maria haar laatste jaren in Efeze doorgebracht, samen met de apostel Johannes.. Haar huis, dat dateert uit de 19e eeuw, is een pelgrimsoord voor zowel christenen als moslims. Maria zou op deze plek gestorven en ten hemel gevaren zijn.

Dag 8Terugreis of verlenging

Transfer naar de luchthaven van Izmir. U kunt uw verblijf in Kuşadası ook verlengen.

Wist je dat…
Jezus heeft voor de gemeente van Laodikeia geen goed woord over. Hij heeft echter ook een mooie belofte die een populaire Bijbeltekst werd: Hij komt binnen bij iedereen die de deur voor Hem opendoet!

• Prijs pro persoon €615 voor een groep vanaf 6 personen.

We vermelden een vanaf prijs omdat de prijzen per perioden verschillen!

De prijzen zijn per persoon gebaseerd op een tweepersoonsbezetting per kamer. Eenpersoonskamertoeslag beschikbaar op aanvraag.

Wilt u met familie, een groep vrienden of collega’s deze rondreis maken? Dan kunt u hiervoor een offerte aanvragen met vermelding van de volgende gegevens: het aantal personen, de gewenste datum en uw contactgegevens.

Dit programma is samengesteld door Yavuz Ataç
© Destination Turkey

Map

Photos
1 bezoekers bekijken deze excursie nu!